***       Водещите вечерни новини       на 19 февруари 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 19 февруари 
Коментари Харесай

Водещите новини! Предложение: Улица „Граф Игнатиев“ да стане „Алексей Навални“. Грузия и Швеция предупреждават за руска опасност


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 19 февруари   

 

Петиция за преименуване на една от най-знаковите софийски улици: вместо „ Граф Игнатиев “ да се назовава „ Алексей Навални “. За това прикани депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

„ Вместо имперското пренебрежение и блаженство на един прозорлив и безсърдечен геополитически състезател – полета на свободния дух и саможертвата в борбата против тиранина. Намирам концепцията за уместна и извънредно своевременна “, написа в персоналния си Facebook профил Пейков.

***

Софийският градски съд е отказал на прокуратурата достъп до трафичните данни от телефоните на убития Мартин Божанов-Нотариуса, излиза наяве от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов до депутатите Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Това се е случило още на 1 февруари - денят след убийството на Нотариуса. Тогава от Столична дирекция на вътрешните работи са предложили да се вземат данните от телефоните на жертвата, а прокуратурата е поискала това от съда, каквато е процедурата.

След първия отвод прокуратурата е внесла второ искане до съда, само че още няма изговаряне по него.

***

Европейците би трябвало да извлекат три поучения от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това споделя министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times.

Авторитетното американско издание потърси мнението на българския министър председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

***

„ Като си си дал думата, я спазваш. Николай Денков е споделил, че ще подаде оставката си на 6-и март и аз го поддържам. 

Трябва да приказваме за това какво ще реализираме за България в идващите 9 месеца – това е задачата. Прекалено доста приказваме за позиции. 

Истинският въпрос е какво желаеме да се случи през идващите 9 месеца като действителни дейности, промени и позитивни дейности за българските жители “.

***

Грузинският президент Саломе Зурабишвили предизвести за заплахата от съветска експанзия против други европейски страни, в случай че Украйна загуби войната, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Това е природата на Русия, тя не стопира, в случай че не бъде спряна “, съобщи 71-годишната лидерка на кавказката република, която стана жертва на съветската експанзия през 2008 година в границите на Мюнхенската конференция по сигурността. „ Европейците би трябвало да се тормозят “, съобщи тя.

„ Днес Украйна в действителност се бори в отбрана на европейската сигурност и украинците умират за други европейци “, сподели Зурабишвили.

***

Рисковете за сигурността на Швеция не престават да нарастват през последната година, защото Русия усилва военния си потенциал на фона на войната в Украйна, сподели Шведската работа за военно разузнаване и сигурност в понеделник.

Миналата година разузнаването разгласи, че Русия съставлява ясна военна опасност в непосредствена непосредственост до Швеция, само че добави, че силите на Москва са значително обвързани във войната в Украйна.

***

Алексей Навални беше запитан преди четири години какво би споделил на руснаците, в случай че бъде погубен, тъй като се е противопоставил на Владимир Путин. 

„ Не ви е разрешено да се предавате. Ако решат да ме убият, това значи, че сме необикновено мощни и би трябвало да използваме тази мощ “, отговори той пред екипа, заснемащ документален филм за него. 

***

„ Най-важното нещо, което можем да създадем за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим, по-отчаяно и по-яростно от преди “, сподели Навалная. 

„ Трябва да използваме всяка опция да се борим против войната, против корупцията, против несправедливостта, да се борим за почтени избори и свободата на словото, да се борим, с цел да си върнем страната “, съобщи тя и даде обещание да разкрие хората, които съгласно нея са умъртвили брачна половинка ѝ.

***

„ Тялото на Навални към момента не е предадено на околните му “.

***

Косово е изправено пред „ голямо разполагане на сръбска армия, полиция и жандармерия в южната част на Сърбия, главно по граничната линия, сподели косовският министър на защитата Еюп Мачедонци пред основания в Прищина самостоятелен новинарски портал „ Геопост “.

Мачедонци добави, че с изключение на военни Сърбия е разположила по границата с Косово и въоръжение, закупено от Китай и Русия, като акцентира, че това съставлява опасност освен за Косово, а за всички страни от Западните Балкани.

***

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР